Recommended

Thursday, August 30, 2007
LIPA

(Tilia platyphyllos)

V

elicenstveno je stablo lipa, bisoko od 15-20M i uvijek prepuno pticijeg pijeva.Nasi pernati prijatelji dobro znaju gdje se udise najmirisniji vazduh i gdje ce se najbolje osnaziti pred ljutu zimu. Znaju i to gdje ce naci mira i odmora: jer lipa je pravi symbol mira i spokoja, mijesto gdje oni grade svoja mekana gnijezda. Evropska lipa koja raste u drvoredima uz najljepsa setalista nasih gradovai koja svojim mirisom napaja hektare livada,obuhvata tri vrlo bliske vrste, jednu malenih listova(bijela ili muska lipa). No to nije nimalo vazno:sve ove vrste daju isti nectar pcelama i sve imaju isto ljekovito djelovanje na muskarce i zene.

Listovi i cvijetovi lipe poceli su se koristiti u fitoterapiji tek u 18. vijeku. Do tada se koristila samo kora ito samo protiv ocnih bolesti, medjutim, ova biljka pravi koncentrat mnogih brijednosnih osobina. Ne trazite u njos sredstvo za poticanje, tonik: ona djeluje sporo, s dostojanstvom i sigurnoscu koje joj daje njen visoki rast; zivi stoljecima i zeli produziti zivot drugih, dajuci primjer urednosti i umijerenosti. Djeluje umirujuce. Za miran can nema nista bolje od solje dobra lipova caja prporucuje se svima a najvise nervoznim osobama. Onima sto pate od hronicne nesanice i tjeskobe, nemirnoj djieci i starcima kojima tesko dolazi san. Lipa ce donjeti blagotvorno smirenje onima koje muci kasalj, glavobolja, astma, te srcanim bolesnicima.

Zahvaljujuci svojim antipiletoricnim svojstvima, ona “cisti” krv, razredjuje je , te tako dijeluje prvenstveno protiv arteroskleroze, upale vena, angine pectoris i infrakta. Ne pomaze narocito kada bolest uzme maha. Zato se preporucuje preventivno.

Lipa lagano pospesuje mokrenje(izvrsno za one koji pate od uloga i reumaticare);prouzrokuje znojenje(tako odstranjuje otrovne tvari iz organizma); u vanjskoj primjeni odlicno dijeluje na opekotine, cireve i upale koje inzvanredno ublazava. Ona je sastavni dio “caja za srecu”, a ako je uzimate redovito, donijece vam mirne noci, odmorna jutra i dane bez napetosti.

Nemojte sakupljati cvijetove,listove i koru sa lipova drveca sto raste u zagadjenim gradovima. Izaberite stablo udaljeno od naselja i uzmite sa sobom ovecu vrecu kako bi ste mogli spremiti obilnu berbu koja ce vam biti dovoljna za cijelu godinu.

Cvijetovi se obicno rastvaraju u junu-julu: otkinite th zajedno sa njihovim palisticem, tj. sa svijetlim jezikcem uz koji rastu. Osusite ih brzo, rasporedite u hladu; za to vrijeme nemojte ih prevrtati. Spremite ih dobro zasticene od vlage. Listove i koru sa mladih grancica najbolje je sakupljati u proljece kada pocnu kolati sokovi.

NADJEV: Od cvijetova: stavite veliku pregrst osusenih cvijetova na litru vode(3-4 salice dnevno)

KUPELJI RUKU, NOGU I TIJELA: stavite pregrst i pol cvijetova na litru vode

UVARAK: Od listova:stavite pola svijezih ili osusenih na litru vode(2-3 salice dnevno)

Od kore: stavite pola pregrsti stucane kore na litru vode(unutarnja primjena:1-2 salice dnevno; vanjska primjena: za losione, zavojke i dr; narocito protiv opekotina)

KONCENTRIRANI UVARAK: Od listova:(za vanjsku primjenu :losioni, obloze idr.): stavite 3-4 pregrsti svijezih ili osusenih listova na litru vode.

No comments: